Advent nr. 3: Troen på eget og troen på andres talent
De sidste to fredage har vi gennem interviews med hhv. Tom Johansen og Anne Rotbøll Jende erfaret, at udvikling af talenter kræver de rigtige rammer, en disciplineret læringsproces og en motivation. Ifølge Psykologiprofessor Anders Ericsson lyder det, at jo mere talentfuld man er, jo mere har man brug for andres hjælp til at blive endnu mere talentfuld, da der er blinde pletter i ens opfattelse af sig selv.
Vi har snakket med Marianne Daugbjerg, cand.mag. i Interkulturelle studier, der er en af deltagerne på Potential in Actions caseforløb for nyuddannede talenter. I efteråret har hun løst en udfordrende business case hos LBP Strength & Fitness og er lige nu i gang med den afsluttende karrieresparring hos vores seniorkonsulenter. Her har hun selv oplevet værdien i, at andre hjælper med de blinde pletter i opfattelsen af sig selv.
”Jeg vidste ikke, at det var et talent, som få besidder”
Marianne Daugbjerg er vokset op i en sælgerfamilie, og salg har altid ligget i hendes DNA. Hun har derfor altid fundet det at sælge naturligt og har aldrig været bleg for at spørge kunder, om de ikke skal have et franskbrød med for en 20’er ekstra. De kan jo bare sige nej, som hun siger. Det er noget, der måske lyder helt banalt, men som de fleste faktisk føler et ubehag ved. Det har derfor været en øjenåbner for hende at få øje på de kompetencer, der ligger bag hendes naturlige tilgang til salg. For hende har det nemlig været en selvfølge, og hun har derfor ikke været bevidst om, at der ikke er særlig mange, der har sælgergenet i sig.
”Jeg var ikke klar over, at det er en personlig egenskab, som ikke alle besidder. At det rent faktisk er et personligt talent, jeg har.”
Det var derfor en stor øjenåbner for hende, da hun gennem karrieresparringerne blev bevidst om, at der rent faktisk er stor værdi i hendes personlige kompetencer.
Hvordan beviser man et personligt talent?
Ligesom mange andre unge har Marianne været vant til at det eneste valide bevis for kompetencer er karakterbeviser, erhvervserfaring eller kursusbeskrivelser, det vil sige det, der kan måles og vejes. Og selvom hun nok altid har vidst, at hun ville i en sælgerretning, følte hun alligevel, at der var en barriere:
”Jeg har jo ikke noget papir på det, så hvordan skal jeg bevise, at jeg kan sælge? Jeg har ikke andet bevis at give, end et ’det kan jeg godt’.”
Hun overvejede derfor at tage kurser for at få et papir på, at hun er erfaren inden for salg. Gennem karrieresparringerne blev hun dog bekræftet i, at hendes personlige historie er belæg nok for hendes personlige og faglige kompetencer, og at hun blot skal bruge og formidle den personlige historie bedre, så hun virkelig får sit naturlige talent for salg beskrevet og forklaret på en levende måde:
”Gennem de personlige sparringer blev jeg bekræftet i, at mine egne ord og overbevisninger er mere end rigeligt. Jeg fik valideret mine kompetencer og oplevede en motivation ved, at andre kunne føle entusiasme om mig og mine karriereveje. Det åbnede helt nye muligheder.”
Du er mere end din uddannelse
Med en humanistisk baggrund er der ofte mange jobmuligheder inden for mange forskellige virksomheder. Men der er forskel på at være bevidst om dette og på at vide, hvilke virksomheder og jobtyper, man har lyst til at arbejde i og have. Her hjalp karrieresparringen hende med at se hele hende som person i stedet for blot at se hende som cand.mag.
”Noget af det første konsulenten spurgte mig om var, hvad jeg kan udover studiet, og hvad jeg ville have lavet nu, hvis jeg ikke havde taget en uddannelse. Det er der aldrig nogen, der har spurgt mig om før.”
Ved at føle sig troet på og blive bekræftet i sine interesser oplever Marianne nu en meget større motivation. Hun er blevet bevidst om, at hun er mere end bare en titel. Denne motivation har konsulenterne hjulpet Marianne med at finde:
”Det har været rart at føle, at der er nogen, der har min ryg og er med til at udvikle mig. Jeg er blevet støttet med både entusiasme og med konkret hjælp til planlægning og struktur.”
Marianne føler derfor, at hele jobsøgningsprocessen er blevet mere ægte, og det har givet hende en plan, hun er motiveret for, og som hun har manglet. Det er derfor gået op for Marianne, hvor stor værdi der er i at få sin personlighed med i en ansøgning og lære at stole på, at man besidder et talent, personligt såvel som fagligt. At føle sig troet på forstærkede altså Mariannes tillid til sit eget talent.
I december måned har vi fokus på talent i dette års adventskalender. Hver fredag giver vi et indblik i nogle af nuancerne, når vi snakker talent, talentudvikling og talentprogrammer. Åbn de andre låger her på hjemmesiden eller på vores Facebook og LinkedIn. Læs mere her: Låge 1 | Låge 2 | Låge 4