fbpx

Stå stærkere som nyuddannet: Brug din studietid fornuftigt

Indlægget er skrevet af gæsteblogger, Frederik Fisker Wæhrens, der tidligere har arbejdet ved AS3 Transition og i dag er leder ved et større marketingbureau. Derudover har han bloggen https://frauddannelsetiljob.dk/, hvor han hjælper nyuddannede og studerende med deres jobsøgning.

 

Ville det ikke være fantastisk, hvis du som studerende kunne gøre en masse for at hjælpe dig selv tættere på dit første job som nyuddannet? Hvis du kunne hjælpe dit fremtidige jeg med at optimere sine jobmuligheder?

 

Den gode nyhed er, at det kan du. Du kan gøre så meget, mens du studerer, der hjælper dig i fremtiden. Der hjælper dig mod dit første rigtige job og gør vejen markant lettere. Og kortere.

 

Det handler om, at du skal sørge for at komme ud af studieboblen, væk fra bøgerne og træde ind på det jobmarked, du gerne vil tage del i senere. Med det mener jeg, at du skal komme ud over rampen og få dig en masse relevant erhvervserfaring. Mens du studerer. For med al den erfaring følger der nemlig en hel masse, du skal bruge, når du skal søge dit første job. Og har du det med dig, vil du med langt større sandsynlighed kunne lande dit første job hurtigere.

 

Læs med herunder og bliv klogere på, hvad du kan gøre, og hvorfor du skal gøre det.

Sådan får du relevant erhvervserfaring, mens du studerer

For at få relevant erhvervserfaring skal du ud. Du skal ud i felten og prøve dig og dine evner af. Som nyuddannet forventer ingen af dig, at du har årevis af erfaring. Men et, to eller tre år kan du sagtens tage med dig fra din tid som studerende.

 

Måden at gøre det på er ved at komme i praktik eller få et studiejob. Eller begge dele. Det er det bedste. Hvis du gør det, så vil du få så meget med dig, der hjælper dig senere hen i din jobjagt.

 

Og hvorfor så det? Fordi relevant erhvervserfaring er en indikator for, at du kan bidrage her og nu. Eller inden for en overskuelig fremtid. Og det er dit bidrag, som en arbejdsgiver vil betale løn for. 

 

Netop derfor bliver så mange nyuddannede valgt fra. Det er ikke fordi, de har et stempel som “nyuddannet” på sig. Det er simpelthen fordi, de ikke har brugt deres studietid godt nok på at få erfaring med sig videre. Og når de så stor som nyuddannede uden særlig meget eller nogen erfaring, så er det bare svært at konkurrere med kandidater, der har erfaring. 

Hvad får du ud af at opbygge erhvervserfaring?

Som sagt, så er relevant erhvervserfaring en indikator for arbejdsgiveren om, at du kan bidrage nu eller med en vis mængde oplæring. Men det er ikke bare erfaring som begreb. Det er det, som erfaringen rummer. 

 

Med erfaring så følger der faglige kompetencer. Og der medfølger kompetenceafklaring, som betyder, at du lærer dig selv bedre at kende. Du lærer, hvad du gerne vil arbejde med, hvad du er god til, og hvad du bestemt ikke vil arbejde med. Eller ikke er god til.

 

Det er ekstremt vigtigt. For det gør det lettere for dig at målrette din jobsøgning. Men det gør det også lettere for dig at målrette din læring. Og du vil helt naturligt blive dygtigere via din praktikplads eller dit studiejob. Og med de kompetencer, du tilegner dig, kan du byde dig til overfor potentielle arbejdsgivere. 

 

Derudover så lærer du også at brug dine personlige kompetencer og agere på en arbejdsplads. Måske er du god til at koordinere, planlægge, holde mange bolde i luften eller noget fjerde? En sådan indsigt er vigtig, og det er også noget, du kan bruge til at byde dig til med. 

 

Det handler altså om, at du igennem din relevante erhvervserfaring bliver dygtigere og lærer dig selv bedre at kende. Med faglige og personlige kompetencer kan du byde dig til, og du ved, hvad du vil.

 

Du skal ikke først bruge tiden som nyuddannet på at blive afklaret omkring, hvad du gerne vil. Du ved det allerede, og du har allerede erfaring med det. Du er nået meget langt, og det vil komme dig til gavn i din jobsøgning.

Du får et større netværk, når du er ude i virkeligheden

Noget af det allervigtigste for en nyuddannet er at have et godt netværk. Det er nemlig netværket, der kan hjælpe dig tættere på de jobs, du gerne vil søge. Eller de jobs, som kun de færreste kender til.

 

Og igennem praktikforløb og studiejobs vil du helt automatisk få et større netværk. Dem du arbejder sammen med. Kunder til dine arbejdsgivere. Alle mulige andre personer. Du lærer folk at kende, og det gør, at flere lærer dine personlige og faglige kompetencer at kende.

 

Og hvorfor er det så en god ting?

 

Når du skal søge job, så søger du enten opfordret og dermed en opslået stilling. Eller også kan du søge uopfordret eller stillinger, som slet ikke findes.

 

Hvis du søger et job på traditionel vis, kan det sagtens være, at dit netværk kan hjælpe dig. Hvis du kender en, der kender en i den pågældende virksomhed, så kan du få hjælp her. Hvis din kontakt kan prikke den rekrutteringsansvarlige på skulderen og sige, at du altså er god nok, og at han eller hun bør læse din ansøgning en ekstra gang, så er du langt. For hvis din ansøgning er god, er der meget større sandsynlighed for, at du efterfølgende bliver kaldt til jobsamtale.

 

Omvendt kan dit netværk også komme til dig. Mange jobs når aldrig ud på det officielle jobmarked. De bliver besat i netværket. Så kender du en, der kender til en stilling, hvor din profil passer til. Så kan du blive anbefalet og måske endda headhuntet.

 

Men det sker kun, hvis du har været ude i felten og skabt dig et netværk, mens du studerede.

© 2020 TANGE GRUPPEN. ALL RIGHTS RESERVED - PERSONDATA